Karabuğday (Greçka), buğday gibi bir tahıl değildir, meyve çekirdeğidir. Ay çekirdeği gibi dıştaki sert kabuğu içindeki tohumu korur. Karabuğday ile öğütülmeden de ekmek yapılabilmektedir, bu tarifte ise ununu kullanıyoruz. Yapılışında yaş maya, kuru maya ya da hızlı maya kullanılabilir. Tarifte farklı mayalar ile nasıl yapılacağından bahsettim. Bu maya değişim ve uygulama yöntemini tüm mayalı tarifler için kullanabilirsiniz.
Karabuğdayın kendine has kokusunu sevmeyenler olabiliyor elbetteki ama ince dilim kızartıp, zeytinyağı ile yemeye doyum olmuyor.
İçindekiler:
– 500 gr Karabuğday (Greçka) unu
– 355 gr Su (süt ya da ayran da kullanabilirsiniz)
– 2 yumurta
– 15 ml zeytinyağı
– 15 ml pekmez, hurma ya da keçi boynuzu özütü
– 15 ml sirke
– 8 gr tuz
– Maya (10 gr yaş ya da 5 gr kuru ya da 1 paket )
– 1 yemek kaşığı keten tohumu
– 1 yemek kaşığı chia tohumu
Yapılışı:
Yaş maya kullanacaksanız; yaş mayayı sıvıların içinde karıştırın ve 10 dk bekleyin. Diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Bu karıştırmayı mikser ile çırparak da yapabilirsiniz. Hamuru pişireceğiniz kalıba koyun ve üzerine un serpin. Oda ısısında yaklaşık 1 saat bekletin. Bu sürede hamurunuz yaklaşık 1,5 katına çıkacaktır. Hamuru fırına vermeden önce üzerini çizebilirsiniz. Nazik olun, hamur çökmesin. 200 derecede önceden ısınmış fırında fansız, alt-üst ayarda 40-45 dakika pişirin. İçinin piştiğinden emin olmak için bıçak testi yapabilirsiniz. Kalıptan çıkarınca ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
Kuru maya kullanacaksanız; kuru mayayı karabuğday ununa ekleyip karıştırın. diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Bu karıştırmayı mikser ile çırparak da yapabilirsiniz. Hamuru pişireceğiniz kalıba koyun ve üzerine un serpin. Oda ısısında yaklaşık 1 saat bekletin. Bu sürede hamurunuz yaklaşık 1,5 katına çıkacaktır. Hamuru fırına vermeden önce üzerini çizebilirsiniz. Nazik olun, hamur çökmesin. 200 derecede önceden ısınmış fırında fansız, alt-üst ayarda 40-45 dakika pişirin. İçinin piştiğinden emin olmak için bıçak testi yapabilirsiniz. Kalıptan çıkarınca ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
Hızlı maya kullanacaksanız; hızlı maya hariç tüm malzemeleri homojen olacak şekilde karıştırın. hızlı mayayı ekleyip karıştırın Bu karıştırmayı mikser ile çırparak da yapabilirsiniz. Hamuru pişireceğiniz kalıba koyun ve üzerine un serpin. Fırınınızı 200 derece fansız, alt üst ayarda ısıtmaya başlayın. Fırın ısınana kadar hamurunuz yaklaşık 1,5 katına çıkacaktır. Hamuru fırına vermeden önce üzerini çizebilirsiniz. Nazik olun, hamur çökmesin. 40-45 dakika pişirin. İçinin piştiğinden emin olmak için bıçak testi yapabilirsiniz. Kalıptan çıkarınca ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
Afiyet, şifa olsun.